Monday, December 26, 2011

Ahad + Hujan

Ahad - hujan terus membasah bumi dari awal pagi sehingga malam.
Hari ni aktiviti aku dengan famili...semestinya bermain diluar rumah meredah hujan lebat. Pakai sluar pendek, ..pastu belari2 meredah lopak air dan bermain ditepi parit yang dah dilimpahi air. huhu....
Buang tabiat ker aku nak pakai sluar pendek main hujan???!!...dah berumur cam nie mana la macho main hujan! Lagi2 la dh jadi bapak budak...hishhh tak sesuaii la weiii!

Hari ni nak pegi 2 majlis kenduri...
1. Majlis Persandingan Rohani Sharkawi (sepupu aku) d Kampung Pinang
2. Majlis Persandingan adik kepada kawan rapat aku...(Haji Mohd. Helmi) d Kampung Tanjung Parang.

Punyer la lebat hujan...tapi aku sempat jugak memenuhi undangan. Alhamdulillah...

Ahad nie...aku n famili, nak kuar jalan2 sampai malam jugak! x kira...pa pun berlaku. Tetap nak habiskan Ahad dengan Famili kuar jalan2.

Hari nie sempat singgah ziarah kawan rapat aku Atie d Kampung Tanjung Parang...
Anak2 dengan urusan mereka.....

Posing baik punyer..

Danish + Safrina
 Balik dari Kampung Tanjung Parang...singgah ke gerai d Kampung Melayu. Saja nak tengok2 sebenarnya...tapi x bleh tahan tengok buah rambutan dan sayur miedin. Beli je la. Bukannya mahal..

Dengan hujan lebat tu jugak...kami balik ke kampung skejap. Sampai je kampung aku tengok abang ipar aku masih gigih menyudahkan kerja pembinaan rumahnya d belakang umah aku. Hujan2 pun...projek rumah dia tetap jalan. Rajin derang nie.


Destinasi terakhir aku hari nie....singgah d D'Spring Mall. Ramai betul orang gi shopping. Tak ketinggalan yang saja2 nak cuci mata, dan tengok wayang. Aku skadar window shopping dan makan2 je..
Kiranya hari nie...perjalanan dari Kuching-Kota Samarahan-Kuching. Esok..x de majlis kenduri nak aku hadiri. Mungkin rehat d rumah je kot! Hujan masih turun...dah ramai kekawan buat laporan keadaan banjir di kampung masing2. Kampung korang banjir jughak ker?

Monday, December 12, 2011

Pagi Isnin - kecoh pasal RM500

Kesah pagi nie memang hangat. Bebudak opis aku ni sibuk bercerita pasal RM500. Tak tau plak kakitangan kat tempat lain! Mungkin ada yang sibuk cite pasal kenduri kawin ka...or masih cite pasal OMBAK RINDU...

Masuk je opis..tengah sedap menghirup Nescafe panas, datang sorang member kasi borang BR1M. Bukan main lagi semangat mempromosi wakili bagi pihak LHDN. Setiap kami dapat borang free. Nasib baik free...Siap suruh isi lagi...hahaha

Layak ka aku nak dapat RM500? Agak-agak la kan. Aku dengan wife aku dah sah-sah bekerja. Gaji kami berdua pun lebih dari RM3000. Kompom la kene reject! 


Korang tau la kan...Sabtu lepas, berita TV atau radio bukan main lagi cite pasal bantuan khas nie. Sampai penuh lokasi-lokasi tempat LHDN buka kaunter. Ada yang sampai berebut-rebut ambil borang. Kat Pulau Pinang plak ada kes jual borang sampei RM4 satu borang. Apa motif pun aku tak tau...! Malas nak buat spekulasi. Tapi memang tak patut la kan...orang tak mampu..kita dok sibuk plak nak cari untung. Kalo 100 x RM4 dah RM400. Kalo 1000 orang? Wowww! x payah mintak bantuan lagi..

Syaratnya mudah je :
1. Warganegara Malaysia. Sapa yang rasa diri tu pekerja asing...jangan la plak berangan nak minta borang wokeyy! Pekerja Nepal yang kerja kat supermarket GAINT tu jangan la sibok nak ambik cuti gara-gara nak isi borang bantuan jughak!  

2. Gaji isi rumah kurang RM3000. So, Sapa yang bergaji Rupiah 3000 pun memang x layak. Nilai duit saja dah tau...ko tu bukan orang Malaysia. Walaupun ko beriya-iya kata gaji ko lebih daripada layak...! 

Borang bleh dapat free je...korang yang baca nie sah la x layak kan. Gaji sure lebih daripada mampu. Tapi nak kasi kat sedara mara, jiran tetangga bleh la download kat bawah nie :

BR1M (muka 1)
BR1M (muka 2)

Atau korang bleh jugak download kat http://www. treasury.gov.my  hari nie.

(sebenarnya aku pun sibuk promosi kat sini...)

Wednesday, December 7, 2011

SARAWAKIANA THURSDAY #3 : Kontroversi dalam blog

OOOOHAAAAA...

Gik ingat kitak urang dengan si Schaza Zedane? Entri aku pasal ISU SCHAZA ZEDANE : padah seorang blogger! dan Sekadar komen penah cito pasal nyo. Panas seranto Serawak oleh blogger sorang tuk! Bukan jak UNIMAS...stesen Redio Catsfm pun panas samo! Sampe Kak Lehot ngerco dalam redio pagi2....Cobo kitak urang nengar kengercoan Kak Lehot di situk..


Senyum sorang juak nengar krepak Kak Lehot pagi2 ari d Catsfm (Nang Antap). "Muko ko kacakkkk...mun ku nereka junggo nya ko..ku polah masak kicap tauk kohh!". Layan...

Kontroversi yang dipolah tanpa sengaja atau disengaja...banyak berlaku dalam dunio kito berblog tuk. Ndak juak aku mok jadi Raja Petra..sampe kenak tahan gara2 blog juak! Yo nang blogger brani mati mencipta kontroversi dirik empun. 
Cukup jak la blog buruk yang ndak brapo cukup sifat tuk....pakei nyenang ati dirik empun. Maco ka..sik maco ka urang ngan blog tuk..REDHO jak la. 
Tapi bertuah juak la....ado blogger2 yang slalu singgah komen..share info. Mak kasehh banyakk ngan kitak urang. Komen2 dak tuk la nyuruh aku raso blog tuk wujud d dunio tuk! 

Wordless Wednesday #6

Bahana kalo main bowling pakai cincin..

Tuesday, December 6, 2011

Kalo la dunia x de INTERNET..

Dah sah la..kalau tak de internet nie blog aku ni tak kan wujud. Tak de la jari-jari aku nie melentik baik punyer tekan huruf-huruf dan nombor atas papan yang namo nya 'keyboard'. Maksudnya.....x de la kita nie baca blog aku sekarang nie! Adoii...x leh bayangkan la bila tetiba x de INTERNET!
Dunia skarang nie...terdorong untuk menggunakan internet sebagai media yang sangat mempengaruhi cara hidup manusia. Termasuk aku....!

Monday, December 5, 2011

AHAD : Menggunakan masa yang berkualiti bersama keluarga

Ahad - hari untuk rehat. Memang rasa nak rileks. Tak nak fikir pasal kerja, pasal masalah orang lain (kecuali masalah sendiri dan famili) dan kalo boleh tiap2 ahad ada orang urutkan badan yang penat nie.
Ahad - masa untuk bersama famili..Duduk borak dengan famili, main kejar-kejar dengan anak dan isteri, rancang untuk tambah famili (ni untuk yang dah ada hubungan yang halal sahaja), masak - makan sama-sama. 
Ahad - hari untuk hobi..tengok wayang atau TV, jalan-jalan cari makan, tengok orang lalu lalang kat shoping mall, baca majalah, layan anak2 sedara..dan update blog..
Ahad - Untuk memenuhi jemputan kenduri kahwin..Memenuhi jemputan kenduri kahwin nie. Sana - sini - sinun dah tentu la banyak menu-menu best! x payah masak untuk lunch laghii. Sian wife asyik masak je..
Ahad - masa untuk bersuka ria...itu sudah pasti!!! x nak la dengar orang marah-marah. 
Ahad - pegi pasar Tamu Satok...cari kuih muih untuk breakfast, ikan, sotong, sayur, biskut, surat khabar ..apa2 la yang best!

Tapi kalo setiap ahad buat benda yang sama pun...boring jghak kan??! Adakah Ahad korang happening??

Friday, December 2, 2011

MAK DARA FABULOUS GIVEAWAY


Syarat syarat untuk menyertai Giveaway (GA) ini ialah:
1. Buat satu entry bertajuk MAK DARA FABULOUS GIVEAWAY  dan masukkan banner di atas ke dalam entry tersebut. 
2.Follow Blog Bicara Mak Dara
3. BERIKAN "SATU" TAJUK FILEM
4. Setelah Siap , Tinggalkan URL Entry Anda Itu Di Ruangan Komen Di Bawah Entry Ini. 
Jarang join GA orang nie sebenarnya....
Kira nak cuba nasib dengan Mak Dara la kot...kalo ada rejeki, Insya Allah.

Tajuk Filem
Cinta Trigonometri

Tema Citer 
Romantik cinta 

Zaman skolah2 dulu pening kepalo nak buat trigonometri nie. Ramai yang tak minat subjek maths zaman aku skolah2 dulu. Pasal tu aku masuk kelas sastera..hehehe.

Sapo2 yang nak cuba...bleh la buat entry mengikut syarat-syarat kat atas tu. Silakan...

Wednesday, November 30, 2011

Sarawakiana Thursday #2 : 1433H udah setat

OOOOOHAAAAA..

Tahun Hijrah 1433H..udah setat....pas tuk..tahun masihi 2012 laghik!

Nsio marek...maso zaman mudak2, tuo ijo juak mok ado bisik azam.
Redio..teybi , ndak alah-alah ngulang Slamat tahun baru. DJ redio berkaul bena jak bertanyak 'Apo azam baru anda?'
Kawan ado azam baru..kito juak x mok kalah. Mok ado juak azam baru. Bukan maen agikk azam yo. Malu ado raso nak nyusei @ madah azam yo d situk.

Ado bisik azam  sik salah..
Tapi mun azam ajak..tapi ndak ado usoho ndak nyeh jadi..
Yo lah sebab...azam x menjadi. Bena gilak berangan.....

Apo azam kitak urang?

Wordless Wednesday #5


Tuesday, November 29, 2011

TAHI??

Cuba korang tengok keratan akhbar tempatan yang aku tampalkan kat bawah nie. Untuk gambaran lebih jelas aku siap kotakkan lagi perkataan tu...
Perasan tak? 
PERTAHIAN??

Mula2 aku tak perasan. Tapi bla aku ulang balik baca tajuk tu skali lagi..aku kesan ada perkataan pertahian. Hahahaha....ada ka perkataaan pertahian. Setahu aku yang kurang 'nahu' bahasa malaysia nie.. 'tahi' x pernah ada penambahan per-an? Cikgu aku x penah ajar pun?? Ke masa cikgu ajar tu aku tido dalam kelasss? 

keratan akhbar 23/11/2011 (Rabu) - Utusan Sarawak
Perhatian dah jadi Pertahian.
Mungkin kesilapan editorial akhbar nie kot. X dapat kesan kesilapan nie sebelum dicetak.
Dah banyak kali jugak aku  jumpa kesilapan2  dalam akhbar Utusan Sarawak. Kenapa perkara seperti ini boleh berlaku dalam penerbitan akhbar? Tu kena tanya mereka yang pakar...
Mungkin ada pembaca yang tak boleh terima kesalahan seperti ini...itu terpulang kepada pembaca. Tapi untuk menjadikan akhbar sebagai media pembelajaran kepada masyarakat, ia mungkin satu perkara yang memang serius.

Saturday, November 26, 2011

Pensil - Pemadam : Cebisan rasa hati...


Pensil : Saya minta maaf. 
Pemadam : Untuk apa? Awak x buat salah pun.
Pensil : Saya minta maaf disebabkan saya, awak cedera. Setiap kali saya buat silap, awak pasti berada di sisi utk membetulkan kesilapan saya. Tapi setiap kali awak memadam kesilapan yang saya lakukan, awak kehilangan sebahagian dari diri awak. Awak menjadi semakin kecil.
Pemadam : Itu betul, tapi saya langsung tak kisah tentangnya kerana saya di buat untuk memperbetulkan kesilapan yang awak buat. Walaupun suatu hari nanti saya tahu yang saya pasti akan hilang (tiada), saya berbangga dengan kerja saya ini. Jadi janganlah risau. Saya benci melihat awak bersedih. :) . .

Ingatlah - ibubapa kita juga boleh diibaratkan sebagai pemadam di atas & kita pula sebagai pensil. Mereka sentiasa berada di sisi kita, membetulkan segala kesilapan yang kita lakukan. Kadang-kala mereka terluka, akan menjadi kecil(tua) ; bila sampai hayatnya pergi meninggalkan kita (meninggal dunia).
Jagalah ibubapa anda, dan balaslah jasa mereka dengan kebaikan.


Pusara Allahyarham Ayahanda kami..
Pusara Allahyarhamah Bonda kesayangan kami..
Pusara Allahyarhamah Kakanda yang kami kasihi..
JIIKA MEREKA SUDAH TIADA....


Anda sudah tidak mampu berbakti kepada mereka sekiranya mereka telah tiada. Seperti saya..!
Anda sudah tidak mampu menghadiahkan sesuatu..hatta sekucup ciuman bermakna lagi..seperti saya...!
Anda mungkin tidak sempat memperkenalkan isteri / suami dan anak-anak - "Inilah  menantu bapak dan emak, dan ini cucu comel kesayangan mak dan bapa"...seperti saya..!
Anda sudah tidak dapat berkongsi kejayaan anda lagi....seperti saya..!
Anda akan rasa kehilangannya....saya telah melaluinya.
Percaya lah..! Tiada yang siapa yang layak mengganti tempat mereka di hati kita...


ENTRI TERAKHIR 1432H
1 Muharam 1433H akan membuka lembaran ESOK...
SELAMAT TAHUN BARU

Friday, November 25, 2011

Nasi Goreng Cina - Deqwan (Remaja TV9) & Dalili Michelle (Melodi)


Video kat atas nie boleh la nak dikatakan video ala 1Malaysia. Video macam nie mengingatkan kita dengan hasil karya Allahyarhamah Yasmin Ahmad. Harmoni..kasih sayang..bangsa Malaysia. 

Apa yang menariknya adalah - ini adalah video pra perkahwinan antara Michele  (Melodi) dengan Deqwan (Remaja). Michele orang Sarawak (area mana ekk?).

Thursday, November 24, 2011

S'wakiana Thursday #1: Cerito pasal Pengilan

OOOOHHHAAAA!

Ari tuk...adalah hari entri Bahaso Sarawak aku!
Sarawakiana Thursday (Khamis pakei bahaso serawak) - macam yang aku susey ari dolok dalam entri Sarawakiana Thursday

Cito ari tuk..pasal pengilan.
Almaklum lah tek musim urang gago molah mejelis nikah...mejelis bertunang..mejelis bersunat (ado ka urg molah mejelis??). Ado ngkali. Apo2 jak la...kiro hujung tahun tuk la maso nyehh! Maksudnya - Ujung minggu makan free! wowww! cam best bunyi 'makan free'. Pengilan = Makan Free.



Meriahnya pengilan tuk..bukan pasal makan jak. Hebat ne mejelis yo..hebat juak gosip nya!
Lebih2 lagik mun Majlis urang nikah. Ado jak cerito...

Mun dah nangga pengantin klakk - Dialog2 cam tuk, biaso d dengar :

"Knak bibir pengantin ompuan yo merah gilak..x kacak aku nangga" Kato Mak Siahh.
"Pendek na pengantin laki yoo?? Melah makei kasut tinggi gilakk ngkali" Aji Medon begosip.
"Sampe juak baju pengantin yo....upo percak buruk!" nang tauk ado jak pakei bahan gosip. Mun nak bagus ndak apo juak. Tuk nak cerito x bagus yo..d jajak sampe ke rumah jiran kampung sebelah.

Kekadang...sampe ke bilit pengantin mok d tangga cdak ompuan biaso nyeh. Yo aku madah!! kompom pas kluar dari bilit pengantin ado cerito.

"Knak nyo makei cadar kaler merah...cam nak nyambut tahun baru cino. X ngenak alu jakk," Kato Kak Kayah.
"Ndak ado kelambu bilit pengantin yo. Aku marek ado kelambu bahh!" sampei muncung2 jak mulut Kak Lehot. Nang Antapp!

Lejuk juak kekadang nengar cerito urang yang balit pengilan tuk.
Cerito la yang bagus2 jak. Boh la mbak cerito aib urang. 
Pesanan tuk untuk dirik empun..ngan bini...ngan laki...ngan anak beranak...sedara mara..ngan penghulu kampung....ngan tukang basuh tapak..ngan sidak beridang...ngan sidak mak / pak andam (cidak tuk rajin juak bergosip)..sapo jak la.

(Alhamdulillah....raso ampus juak nyawo molah entri Sarawakiana Thursday aku ari tuk. Lega na raso!)

[Baruk tadi ado nengar kes urang cubo munuh dirik d jembantan gantung sio. Lom dak dapat cerito sahih gik. Khabar aku nengar skali2 kereto Viva nyaris2 masok sungeii. Bnar ndakk...kah?]

Wednesday, November 23, 2011

Tahniah Atiem! Tahniah Ila

Skrang nie musim cuti skolah...
Bla cuti skolah...banyak la keduri kendara orang kawin. Kekadang sampai 2-3 jemputan pada hari yang sama. So mana yang sempat aku pegi tu..aku pegi la. Tapi mana kawan-kawan...sedara mara yang buat majlis kenduri tak menyempat singgah - minta maaf banyak2.

So...Untuk best friend aku yang kat kampung...Mohd. Aziz @ Atiem - Selamat Pengantin Baru. Alhamdulillah...akhirnya jadi suami orang jugak kawan aku nie dengan pasangan Haslina..

Semoga kekal akhir hayat..
Kontrol na pengantin tukk!

Sepadan...sesuaiii!
Minggu ni..memenuhi jemputan kazen aku plakk! Anak dier nak kawin. Mungkin dia tengah sibuk dengan persiapan untuk kenduri tu nanti. Masa tu la aku nak jumpa sepupu sepapat yang lama x jumpa.
Untuk anak sedara aku - Nor Azila @ Ila Julaihi dan pasangan. Semoga Berbahagia selamanya....

Ratu "Don't Waste My Time"

Korang ingat tak post aku pasal : Nak cakap pun..tak guna (Miss Borneo 2011)

Hari ni aku baru perasan pada gambar yang aku 'copy n paste' dari Berita Harian Online hari tu.
Salah sorang kononnya Ratu tu..pakai baju - "Don't Waste My Time"
Korang perasan tak?? Kalo tak perasan cuba korang tengok dalam Entri Blog Serius ni.

Apa motif pompuan ni (yang kononnya ratu ) pakai baju tu semasa sesi kaunseling??
Pompuan tu macam sengaja pakai baju tu kan??
Pakai baju sendat yang ntah apa2 - kononnya untuk menunjukkan kepada JAIS bahawa mengadakan sesi kaunseling sebagai benda yang sia-sia untuk dia. Betul tak?

Aku tak pasti sama ada Yang DiPertua MIS, Pengarah JAIS, Mufti Sarawak dan pegawai penguatkuasa undang-undang Syariah JAIS perasan atau tidak.

Cantik sangat ker mereka nie?

Pernah anak sedara aku citer..time aku balik kampung. Dia rasa macam nak muntah bla tengok mereka nie (Ratu2 Borneo nie esp. yang muslim) bergambar seksi yang melampau di satu event nie. "Dah macam apa ntahhh eiiii rasa nak muntah "- katanya...
Aku tak tau plakkk cam ne diorang nie. Pasal memang x penah tengok live pun. Tapi tu la komen anak sedara aku ari tu...

Baca komen dalam Blog Serius  memang sakit jiwa tul.. ada yang komen F@#%@^&@ je. Suka suki memperlekehkan agama...dahsyat tul!

Apa yang paling mengejutkan ialah satu komen dalam blog aku nie:

Anonymous said...

hoi sikda topic best gik ka pake post. antap abis idea desperate? writter block? lol. sik payahlah nak judge orang. cermin muka sendiri dolok hati ya lom cukup bagus nak melayakkan masuk ke syurga. biar orang buat apa diorg suka. stop judging and pls repair yourself first. bercakap buruk pasal orang pun satu dosa. kau pandang orang pakai sexy pun kau berdosa esp bila kau attached gambar sexy gitok and post ke public.sharing dosa jugak. sama sama berdosa la maksudnya. tahniah

November 22, 2011 4:26 PM 
Aku pasti 'Anonymous' adalah salah seorang 'Ratu' tersebut. Dier terasa hati dengan entri tu?? Penuh emosi meluahkan komen dalam blog buruk aku nie.

 Anonymous mungkin ratu yang pandai...tapi x cukup bijak! Buat lah apa yang anda ingin buat 'Anonymous'. Ya..betul. So?? Silakan...sapa melarang?? X de sapa pun cakap korang 'ratu' uang beragama  Islam masuk ratu tu masuk neraka...Ada ka?
Menuding jari kat aku pasal penulisan ratu kena kaunseling pun salah kerr?


Tuesday, November 22, 2011

Sarawakiana Thursday

Mulai hari ni....Entri Hari KHAMIS aku adalah Entri 'Bahasa MELAYU SARAWAK'

Macam orang yang wujudkan 'Wordless Wednesday'...cam tu jugak la dengan aku. Sarawakiana Thursday..wokey ker??? Lantak la kan. Apa pun namanya....aku nak jugak memulakan entri Khamis hari untuk entri berBahasa Sarawak....

X Kesah la kalo si AmirFX ingat bahasa Sarawak aku agak kelucahan ala Kak Lehot or Cam Kak Peah ka, X pa. Janji masih ada yang paham entri yang aku buat.
Janji aku masih mampu nak buat entri sesuka sukihati aku.

Bola punyer pasal (Malaysia vs Indonesia)

Semalam kan baru je meraikan kejayaan team bola sepak Malaysia menang Emas Sukan Sea 2011. Keterujaan yang amat sangat rakyat Malaysia...dari sepakan kemenangan sampai la masa aku membuat tampalan nie..masih hangat berbicara pasal BOLA dalam fb masing2. Macam2 post kat wall fb yang menyatakan rasa kegembiraan sebagai rakyat Malaysia.
Ada jugak sengaja buat post menyampah kat Indonesia. Bola Punyer Pasal!

Time nie la ado ya sakit tekak...ada yang berjaga sampai pagi...ada jugak yang minta MC....ada yang buat cuti sendiri...ada yang tetiba rajin bawa mmber blanja makan...yang paling x best, yang menang pertaruhan tersenyum lebar...dan mana yang kalah wang pertaruhan masih masam mencuka, walaupun Malaysia dah menang. Kerana Bola punyer pasal laaa....

Semalam aku kat airport...
Airport tak sibuk macam biasa...tetiba dengar orang bersorak girangg "GOLLLLLLLL"
aku apa lagi...berlari2 cari TV. Rupanya Malaysia menyamakan kedudukan 1-1.
Balik rumah masih sempat lagi tengok 2nd half. Memang gila babas xcited nak tengok permainan bola sampai anak minta susu pun x layan...hehehe. Bola punyer pasal..



Semuanya telah tersurat - Malaysia mempertahankan Emas Bolasepak Sukan Sea 2011. Dan Kita Rakyat Malaysia..turut bangga dengan pencapaian ini.

Hujan d satu dua tempat dan hujan dibeberapa tempat

Jumaat lepas..member opis aku tanya. Apa beza 'Hujan di satu dua tempat dengan Hujan dibeberapa tempat?".
Biasa dengar ayat cam tu kat dalam radio, tv atau pun surat khabar. Fikir panjang jugak aku dek soklan standard Darjah 3 nie. Serius aku pun tak tau apa logiknya kedua-dua ayat nie..

Hujan di satu dua tempat - macam hujan tompok2 la kot!!! Sana hujan sket. situ hujan sket..sinun hujan sket. Satu dua tempat tu...memang x banyak. Satu ka, dua ka tempat hujan tu?? mungkin 3 tempat jer..Aku pun x tau.

Hujan dibeberapa tempat - hujan di banyak kawasan kott!!! Aku rasa la..
Brapa banyak tempat yang hujan, tidak la berapa pasti. Dah namanya ramalan....dah bila beberapa tu, aku agak banyak la dari satu atau dua..hehehe

Gitu la logik aku kelentong mmber opis aku hari tu. SPM dulu dapat A1 pun...terkulat2 nak jawab soklan mudah cam nie. Korang rasa apa jawapan tepat untuk soklan cam nie?

Monday, November 21, 2011

Nak cakap pun...tak guna (Miss Borneo 2011)


Peserta Miss Borneo beragama Islam

 Petikan Akhbar Nasional : Berita Harian


KUCHING 19 Nov. – Walaupun sudah diberi kaunseling oleh pegawai Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS) semalam, lima peserta Miss Borneo 2011 yang beragama Islam tetap meneruskan penyertaan dalam pertandingan ratu cantik itu di sini, malam tadi.

Kesemua mereka memakai pakaian berwarna-warni dan menjolok mata yang mendedahkan paha dan pangkal dada pada majlis pembukaan pertandingan itu.

Gadis terlibat ialah Melatie Mellisa, 22; Adira Kamil, 23; Sharifah Nadzirah Wan Hamid, 23; Roszainah Suhaili, 21, dan Natasha Nur Amarina Mohamad Kaie, 21.

Natasha Nur Amarina memenangi tempat keempat dalam pertandingan berkenaan yang membolehkannya membawa pulang hadiah wang tunai RM1,000.

Adira pula memenangi tempat kelima dengan hadiah RM500 manakala Sharifah Nadzirah pula dinobatkan sebagai Ratu Cantik Personaliti yang membolehkannya membawa pulang hadiah wang tunai RM500.

Gadis itu turut memenangi anugerah Ratu Cantik Popular sekali gus membolehkannya menerima Samsung galaxy Tab 10.1 yang ditaja oleh Celcom.

Mereka yang berpakaian menjolok mata dalam gambar promosi acara itu yang disiarkan sebuah akhbar tempatan sejak seminggu lalu menimbulkan perasaan kurang senang umat Islam di negeri ini.

Kesemua gadis itu diberi peluang untuk membuat penjelasan terhadap penglibatan masing-masing dalam pertandingan tersebut sebelum diberi kaunseling oleh pegawai JAIS, pagi semalam.

Pengarah JAIS, Abang Shamsuddim Abang Seruji ketika diminta mengulas penyertaan lima gadis itu kecewa kerana mereka yang diberi kaunseling selama sejam pagi semalam tetap meneruskan saingan pada pertandingan itu.

Kata beliau, pihaknya berharap menerusi kaunseling itu akan ada sekurang-kurangnya seorang daripada lima peserta terbabit menarik diri, namun perkara itu tidak berlaku.

“Kami kecewa apabila mendapati lima peserta Islam itu masih menyertai pertandingan ratu cantik itu meskipun sudah diberi nasihat untuk mereka menarik diri. Bagaimanapun, JAIS akan sentiasa melakukan pemantauan terhadap pertandingan-pertandingan seumpama ini pada masa akan datang,” ujarnya.


Hanya diberi kaunseling?? Kenapa tidak dibatalkan penyertaan?

5 peserta Miss Borneo 2011 yang beragama Islam :


1. Melatie Mellisa, 22

2. Adira Kamil, 23

3. Sharifah Nadzirah Wan Hamid, 23

4. Roszainah Suhaili, 21

5. Natasha Nur Amarina Mohamad Kaie


Nak ulas panjang pun...takut2 plakkk yang aku komen ni kena kat sedara mara sendiri. Mana tau - ada sedara kita yang masuk pertandingan tu yang kita sendiri x kenal pun! Tapi aku pun x paham kenapa la derang nie terhegeh2 seksi bagai nak tersembul keluar...isi dalam badan. Buang nangka pun ....bleh balut kemas baik punyeerrr. Botol Kicap pun...nak kena pakai tudung cantikkk. Oppsss....terlebih daa!

Sendiri Fikir lah!!

Orang kita memang suka mengomen pasal orang lain yang tidak ada kena mengena pun. Cuba kalo sedara dia sendiri yang buat?? Dia pura2 tak perasann la tuu....
Nyamuk d seberang dia leh nampakk....tapi gajah sebelah pun x perasan!
Agaknya sedap kot mengata orang nie. Yekkkk????

Thursday, November 17, 2011

Kalo la aku sepintar dia...

Sabtu lepas aku ngan famili kluar jejalan. Boring dok umah. Plan nya nak balik kampung skejap. jenguk abang kakak d kampung d Kota Samarahan. So selepas balik kampung ..kami singgah d D Spring. Saja la nak window shopping. Time2 tengah bulan cam ne..x cukup bajet nak belanja sakan! Stakat belanja suam2 kuku tu wokey lagi la.

Ronda2 dalam D Spring kami anak beranak singgah MPH bookstore..!
Aku ngan famili memang minat buku...tapi nak baca tu jarang la sangat!! Kekadang buku yang d beli x abis baca pun. Slalu cam tu la. Tapi novel...sori la. Aku dah x de masa nak baca novel. Mungkin dah x jiwang kott! Dalam banyak2 buku tu...aku dapat 1 buku nie. Memang menarik buku niee. Buku "SENI MATEMATIK - Adiutra".

Belek punya belek...aku kagum btul la dengan budak nie. Cipta formula matematik dalam usia sebegitu muda...memang dikira HEBAT dan LUAR BIASA!!! Aku yang bengap pasal matematik nie memang gila babas terujaaa. So aku capai satu. Harga buku - RM40.00.

Kuit muka hadapan buku "Seni Matematik - Adi Putra"

Alaaa...aku beli ni pun bukan nak belajar matematik balik. Tapi aku nak belajar untuk ajar anak aku daaa. 

Biodata Adi Putra 

Pengisian dalam buku Seni Matematik Adi Putra

Dalam buku nie ada 12 bab iaitu :
1. Mengenal dan menguasai angka
2. Kaedah TuN
3. Formula Bukit
4. Formula Gunung (tinggi lagiii la kottt hehehe)
5. Formula Pelangi
6. Formula Cekerawala
7. Formula Sungai
8. Formula Al-Khawarizmi
9. Formula Kuasa Zig Zag
10. Formula nombor 5
11. Formula nombor 9
12. Formula nombor 0.

Semua kandungan tu..adalah cetusan ilmu dari adik Adi Putra. 
Semua ibu bapa mengharap anak2 sebijak dia. Tapi beryukur dengan apa yang ada..setiap insan ada kelebihannya. Anak aku pun bijak jugak peee!

kalo la aku sepintar dia...aku nak cipta formula apa ekkkk?

Cek RM300..

Minggu lepas aku dapat cek RM 300.
Bukan pasal aku masok mana2 contest, or menang mana2 segmen yang blogger sediakan - tapi dah jabatan aku nie nak kasi, aku ambik ja la. Alhamdulillah. Rezeki jangan d tolak, musuh jangan d cari.
Biasa tahun2 sebelumnya aku dapat RM200 jer. Tapi tahun nie rezeki lebih...RM300.
Aku x mintak pun...tapi pe nak buat. Kalo orang masih bermurah nak kasi duit.....sure la aku gumbiraaa! Korang x sukaaaa?

Tapiiiii...yang ralatnyaaa setiap kali dapat  cek tu...Semua nak minta blanja. Kalo kira satu bangunan nie nak minta belanja, baik aku buat kenduri jeeer. Mana la cukup RM 300 untuk korang. X belanja orang cakap kedekut plakk! Opis aku saja ada 18 orang..opis sebelah ada 26 orang...opis dua belah...ada 28..
Tu baru tingkat 1, Tingkat 2 lagiiiii..adoi. Kopak aku kalo cam nie.
Baik aku bawa galfren aku pegi dinner kat Pullmann Hotel! x pun g Top spot!
Ermm...Kalo aku sedekah je..duit tu? Sayang plakk..(nampak tul aku nie x reti nak bersedekahh ngan orang susah kann??) winkkkk!

Tahun depan kalo dapat lagi cek tu...kena menghilangkan diri je lah!!!

300 Koleksi Daftar Dialek Sarawak Samarahan

Alhamdulillah...dalam sibuk2 melaksanakan tugasan harian akhirnyaaaa... hari nie aku berjaya mengumpul 300 daftar kata dialek Sarawak Samarahan.


Banyak juak daftar bahaso melayu Serawak..Di sio-sio kito nengar urang kelakar Serawak..sampe ke Mid Valley d Key El pun ado juak mengarey urang Serawak bedagang di sio. Gago juak kito nak kelaka melaye. Rupa-rupanya urang serawak. Cehhhh!


Di sine pun kito...jangan lah lupak nak kelaka Serawak. Aku ngegeh kali jak madah urang cam yo. Blog kedirik pun makei bahaso melayerrr!~ Weeekkk..raso nak muntah maco pesanan yo nakk?!


Aku x apo la..Stakat belog jak! Tapi bak kato Kak Lehot...ing-gaa raso aku nengar orang kelaka melaya. "nasib baik saya tak terusukkk.." oooohaaaa! Taik pusak jadi 'taik puse'. Yo barukkknyehhh kacang lupak kan sarung plastikkk!


Dahh..udah lah. Adoberjangkit ngan Kak Lehot aku tuk klakkk! Lamak x nenggar Kak Lehot ngerepakkkk. Raso dirik nyo yo muko kachakkk!




http://chenal-azwa.blogspot.com/2010/07/la-kamus-bahasa-melayu-samarahan.html

Thursday, November 10, 2011

Sekadar komen saja...

Dalam banyak2 komen dlm blog Schaza Zidane ari tu...aku suka dgn pandangan si Prinses. Aku stuju dgn komen beliau dalam mengutarakan fakta dan realiti kehidupan. Dalam masa yang sama aku yang bengap nie pun..dapat jugak info berguna. Bagus tul budak nie...anak sapo lah yeee? Cikguu koooot!


Kalo nak luah rasa x puas hati tu agak2 la kan. Dunia nie kecik je. Kat mana2 pun pasti jumpa lahh! Berdepan dengan pelbagai lapisan masyarakat nie, mana da jumpa org baik jerr? Orang x baik pun ada apa!!! Lagi2 la kalo baru nak jenguk dunia luar. Lagi la banyak benda baru yang nk kena xplore...!
"Jangan cepat melatah" - tu komen ramai bloggerz.

Banyak jugak komen yang kata si Schaza Zidane nie tak matang. Komen yang nie pun aku stuju jugak!! Kalo dia matang..sure dia guna ayat2 yang lebih berhemah! Tu aku dan mereka2 yang lain rasa laaa.....orang lain yang x komen tu x tau la plakk kan!

Schaza komen x puas hati giler kat orang Sarawak!!! Tapi orang lain lebih ramai x puas hati dgn Schaza. Macam si labulabi komen la dlm entri MINTA MAAF si Schaza tu. Kena la blajar..sesuaikan diri. Tu komen nasihat...(bagus budak nie)


Tuuu... sekadar komen sahaja. Pandangan yang baik...bleh kasi inspirasi kat kita. Kalo pandangan yang x baik...cuba2 la cari modal utk perbaiki. Orang pun jarang komen blog aku....hehehhe (aku x minta undi simpati k! sekadar komen jer)
Tapi bersyukur la ada blogger2 yang banyak kasi inspirasi dan ruang utk kongsi ceghrita...
Thanks...uol's

Friday, November 4, 2011

ISU Schaza Zedane : padah seorang blogger!

Korang ada baca tak entri pasal "PENGHINAAN ORANG SARAWAK" oleh Schaza Zedane ??

Aku sempat baca Entri tu..
Alih2 semalam dia buat permohonan MAAF.
banyak betul komen pasal dia nie....majoriti blogger Sarawak. (Ramai jugak rupanya blogger SARAWAK)

Berikut entri memohon maaf Schaza.

Aku x pasti macam mana la kehidupan si Schaza tu d UNIMAS sekarang ni.   Anak sedara aku yang belajar d UNIMAS cakap..ramai bebudak Sarawak tengah cari dia. betul ka?

Pengajaran : Buat la Entri yang bijak..! Jauhi entri yang melibatkan isu2 keagamaan, kenegerian, dan perkauman..Kalo anda rasa hebat - begini lah akibatnya!

Aku tak nak ulas panjang tentang entri yang dia postkan sblm ini. Aku nak ulas pun..mungkin lain hari la kot. Hari ni Jumaat...masa singkat. Tapi aku suka baca komen2 yang bloggerz post dlm blog Schaza ni. Setakat aku menaip nie pun..dah ada 722 komen diterima. Jenuh jugak nak baca..ada yang komen membina..ada yang komen kurang membina..dan ada komen yang sangat tidak masuk akal. hehehe. Blogger2 yang terasa turut sama beremosional. Ada jugak blogger2 yang aku kenal..turut sama mengomen!!!. Aku pengomen yang ke-721.
Aperrr? Aku pun terasa taw..Aku anak Sarawak pee.!
Bek punya komen..hahahah!
Sekarang nie aku asyik dok fikir.....apa la yang si Schaza buat sekarang nie? Cam ne dier nak berdepan dgn pensyarah kakitangan UNIMAS (selepas kutuk kaw2 UNIMAS), bebudak Sarawak/Sabah...?? Adakah dia akan buat selamba marba je? Atau pakai tudung litup..berpurdah? Atau dah x pegi kelas seminggu nie? Minta2 la x de perkara yang tak baik berlaku kat dier!

Sunday, October 30, 2011

Pertemuan & Perpisahan

Assalamualaikum....

Tadi... aku jumpa Lagu Pertemuan dan Perpisahan ni dalam Youtube. Lagu nya x da la best sangat pun, tapi ada sentimental 'value' untuk aku.
Korang dengar tak sora orang yang ..asyik "aaaaaaa...." tu?? Tak habis2 melalak dalam lagu nie. hehe (bukannya sedap punnn..korang jgn gelak Wokeyy!)
Tu la sora aku dgn si Rosli (budak JB). Bla dengar balik lagu ni...memang lucu. Lucu bukan apa.....lagu2 nasyid zaman tu memang banyak guna style cam tu. Suara harmoni la katakan...hahahaha
Dan lucu sangat bila itu sora buruk akuu dengan kawan aku si Rosli (ntah mana la dier skarang nie)
Kalo korang dengar muzik nya pun masih guna alat muzik zaman2 Nada Murni...



Lagu nie sebenarnya bonus track bagi Album Suara Firdaus (edisi Remix) sekitar tahun 1998 cam tu la kalo tak silap aku. Tu la 1st time aku masuk studio. Jakun sungguh aku time tu. "Waaaa..cam nie rupanya studio rakaman". Masa tu...Studio Permata Biru di Sungai Penchala (tempat markas Al-Arqam satu masa dulu). Tak tau la masih wujud ke tidak studio rakaman tu. Di studio ini la bermulanya perjalanan penasyid2 seperti Munif, Isman, Faisal(Hijaz), ahli kumpulan Rabbani, Saujana dan Raihan.

Susah jugak sebenarnya nak merakam lagu nie rupanya...terputus nafas pun bleh dengar. X bleh buat salah. Brapa kali kena ulang, walaupun 'aaaaaaaaaa' jer...beberapa kali semput gara2 tak cukup nafass! Tapi itu lah perjalanan hidup aku zaman muda remaja...

Pasal tu la lagu nie..Special untuk aku.
Thanks la pada CikWanKuntum yang telah upload lagu nie dlm Youtube.
(aku dah x de simpan album nie dh..gara2 banjir)

Thursday, October 27, 2011

Cabaran Hari Ini


Hari nie Amirfx tag aku...
Aku bukan biasa main tag2 nie. Tapi aku try jugak la nak sahut cabaran Amirfx.

Cabaran 1 - 11 pasal diri aku..
1. Mata dah rabun..tapi rabun lagi anak pak Mail.
2. Suka kaler merah..tapi x suka lampu merah trafik light
3. Yuna x ada kaitan dengan awek2 lama aku
4. Kocek sluar aku dah koyak...nak minta Rizalman tolong jahitkan. Bleh?
5. Nak dengar sora siti dodoikan aku time tido
6. Muka aku x sama dengan Aron Aziz pun..
7. Tinggi...lebih tinggi dari keta kancil aku.
8. Ibu jari tangan aku lebih besar dari jari telunjuk itik
9. Anak yatim piatu..ada peluang dapat bantuan RM500 tak?
10. Sembilan pasal aku kat atas memang macam poyoss kan?
11. Mak aku slalu pesan..jangan tipu orang. Aku?

Di bawah nie adalah soklan2 yang AmirFX kasi untuk aku jawab. So..pening kapla jugak nak jawab. Macam masuk ujian Darjah 6 jugak la. Jawapan aku :

1. Siapa suruh MarkZuckerberg makan nasi?
Bapak Zuckerberg...aku rasa la.

2. Adakah ayam berbulu musang ataupun musang berbulu lebat lebih sedap dimakan?
Soklan tuk mok tanya Mak Ayam dolok.

3. Bila makan adakah perlu korek lubang hidung?
Nak korek lubang hidung sapa? Jiran sebelah ka? X dapat jawapan. 

4. Bolehkah kipas angin menjadi enjin sangkut?
Bleh..Boleh juak d pakei untuk enjin rumput..

5. Pencipta telefon Graham Bell, siapakah pencipta Deodorant?
Susah glak soklan tuk...Erm...bukan David Bekam ka?

6. Pipi buncit dengan perut buncit apa bezanya?
Perut ada pusat...pipi  da jerawat.

7. Berikan 3 benda yang boleh dibuat dengan tetikus.
- Lampu raya..
- Sterika Loar bip
- Ganti tali flush toilet skolah SK Rampangi

8. Biasanya nemiak sekolah merik alasan keluar dari kelas nak buang aek kecil. Sebutkan 5 alasan lain yang boleh diterima pakai.
- Bulu mato tertanggal kat gate skolah
- mak cik kantin mintak tolong testing mee jawa
- mandi junub skejap
- Salah masuk kelas..
- Kasi Klip rambut kat awek kelas sebelah

9. Takrang penin palak sik jawap soklan dari aku? Jawap dengan jujur. Mun sik jujur pun sikhal. Aku tauk takrang penin palak mikir jawapan. haha..
Secara ikhlas...palak lutut aku bergegar jawab soklan tuk

10. Takrang suka sik baca blog tok? Mun suka boleh klik butang +1 kat dibah. Mun sik suka sik mok geng takrang ehhss..
X do aku nemu butang ya. "Woi...sapo pakei butang +1? kasi balikkk kat aku"

11. Cuba takrang teka sport apa dimain oleh Nicole David?
Nicol dan David main dam aji.
 
Aku x pasti la jawapan aku tu relevan ke tak. Tapi aku bangga dapat selesaikan cabaran Amirfx.  TQ Amirfx...tag aku dgn soklan yang mencabar. 

Wednesday, October 26, 2011

Wordless Wednesday #4

Sukan bukan benda lucu...tapi kalo dah macam nie gayanya, memang sangat lawakkkk!



Malas nak ulas panjang2. Korang tengok je la.

(Teringat zaman skolah dulu2)

Thursday, October 20, 2011

dRbook - sosial network buatan MALAYSIA

Aku baru je register dRbook.biz nie. Ni pun dapat tau dari blog Macam Ni Lah yang bercerita pasal laman sosial daripada Dr.Rozmey. Walaupun laman sosial ni masih dalam peringkat awal pembangunan..namun usaha Dr. Rozmey nie harus dipuji. Seperti lama sosial lain..masing2 ada kebaikan dan kelemahan. So...aku macam biasa la masih terkial2 mencari apa la sangat kelebihan laman sosial orang kita nie? 
Bla aku ry register..
Korang rasa laman sosial nie mampu ka bersaing dengan laman sosial sedia ada..yang mampu menerjah seluruh dunia? Sapa tau kann?
Cuma aku lihat dari segi privasinya masih perlu dipertingkatkan. Rekabentuknya seakan2 Facebook. Korang tak percaya..korang try la register. FREE jer.
rekabentuknya tak ubah macam Facebook..Anda setuju?
So kita try dan lihat sejauh mana dRbook nie mampu menyaingi Facebook, Google Plus dan Twitter..

Tuesday, October 18, 2011

Citer ADO MALAM?


Semalam aku dapat cite nie dari kawan aku dlm FB dier. So aku just tampalkan je dalam Entri hari ni. Senang citer kannn...copy n paste.

Citer nie begini .........

Malam pertama... Sepasang pengantin baru siap menjalani upacara persandingan. 

Pada malam hari, saat suami masuk ke bilik, dia melihat isterinya telah berselimut dari hujung rambut ke hujung kaki. "Kesian bini aku. Penat rasanya ni."

Si suami berkata di dalam hati lalu mematikan lampu dan berbaring di samping isterinya. Tiba-tiba isterinya berbisik dengan penuh romantis, 
"Buah papaya dah masak ranum, bila tupai nak datang merasa?" 
"Sudah! Apa pulak laa bini aku ni?" Si suami bertanya dalam hati. Separuh malam dia termenung. "Oh, agaknya bini aku teringat kampung. Kesian! Sampai mengigau. Tak pelah. Biarlah dia tidur." 

Malam kedua, adegan yang sama berlaku tetapi berlainan dialognya. "Sawah bendang dah siap dibajak, bila pak tani nak turun menyemai?" Berkatalah si isteri kepada suaminya. 
"Siannya bini aku. Betul-betul rindu dengan kampung dia ni sampai mengigau 2 malam berturut-turut. Takpe. Besok aku tanya bapak. Mungkin dia ada jalan." Fikir si suami pula. 

Ayah si suami terbeliak mata mendengar keluhan anaknya. "Aku hantar kau sekolah jauh-jauh, benda macam ni pun kau tak boleh faham?" Ayahnya kemudian menjelaskan sedikit sebanyak tentang sok sek sok sek alam perkahwinan dan malam pertama. "Oh! Macam tu ke?!" Sengih si suami. "Baru paham. Tahulah apa nak buat malam ni!" Getus hati suami. 

Malam itu, si isteri sudah dibawah selimut. Suami menunggu-nunggu si isteri untuk bersuara. "Lah! Kenapa senyap pula ni? Merajuk ke?" Dia kemudian memulakan bicara, "Dah lapar betul rasanya perut ni, boleh tupai datang merasa?" Sunyi. Tiada balasan dari isteri. "Uishhh! Merajuk betul ni. Takpe, kita try lagi!" "Kain pelikat dah disinsing ke tepi, boleh pak tani turun menyemai?" Pun masih tiada jawapan. Si suami sudah mula risau. Cuba sekali lagi. "Juruterbang dah siap sedia, boleh pesawat turun mendarat?" Sayup-sayup terdengar suara bisikan si isteri, "Maaf tuan, landasan baru sahaja banjir."

..............................................................................................................................................................

Moral :
nak minta malam pertama tu..jangan la berpantun2. Buang air liur je. Didengar mak bapak mentua..kan kantoiii! Apa la salahnya cuit pasangan dengan jari kaki kerrr....or apa2 isyarat tubuh la kata orang Putihhhh!

Nie nak Tupai la...nak ke bendang la...
Mana la Tupai nak makan malam hari??? Tak kan nak ke bendang tengah2 malam? heheheh

Monday, October 17, 2011

Cik Lyndawawa nak konvo!!


Bla baca entri pasal Cik Lyndawawa akan convo kat UNIMAS...suka jugak aku nak mencelah bercerita pasal UNIMAS.

Tahun nie (2011)....konvokesyen d UNIMAS macam tak cukup publisiti. Masih x nampak sebarang banner program tu akan berlangsung d Kota Ilmu (Samarahan) dalam masa terdekat ni. Cuma dengar cakap2 orang je..termasuk my wife. Semalam (Ahad) - aku berulang alik dari Kuching - Kota Samarahan...memang sah x nampak apa2 tanda pesta tersebut akan berlangsung d Kota Samarahan. Mungkin UNIMAS x cukup bajet nak buat promosi kott tahun nie!
Dewan yang baru siap..buat pertama kali digunapakai untuk Pesta Konvokesyen UNIMAS 2011
Kak Ainie..sure dah tempah gerai untuk jual jambangan bunga sempena pesta konvo nie. Time nie la ramai peniaga2 tempatan nak cari rejeki lebih.

Abang aku & bebudak opis aku plak sibuk nak join pertandingan memancing minggu depan nie d UNIMAS - antara program sempena konvokesyen tersebut. Khabarnya ada hadiah menarik...! Tu pun kalo la ikan tu nak makan umpan korang la kann! Kalo kail panjang sejengkal..jangan nak duga ikan d Tasik UNIMAS.
TASIK UNIMAS...

Lama tak mencemar diri untuk tengok pesta konvokesyen UNIMAS. Walaupun kampus dekat je dengan kampung aku. Tahniah kepada semua graduan UNIMAS yang telah pun menamatkan pengajian termasuk Cik Lyndawawa. Terbaekkkk!

Minah Malware Pegi Haji ka??

Allhamdulilllah.....Minah Malware dah x de dalam blog aku lagi. Ntah apa yang aku buat ari tu pun aku x tau. Habis benda aku remove. Tapi memang dapat tau virus ni datang dari link 1 blog yang mahahebat giler nie...
Nak kata berjaya menyahkan minah spedo tu dari blog aku...kira bleh la nak di kata berjaya sket!! Biasa kalo aku type blog dalam search tu...memang ada warning. Tapi pagi nie aku try la search lagi....so far x de lagi dah. Aku try buka blog nie pun....x de lagi warning kaler merah! (Apesal entri aku nie macam jakun sangat ekk??)

So...aku x tau mana minah Malware tu pegi.....
Mungkin pegi HAJI kot....!
Janji dia x datang lagi kat blog aku....udah la.
(Mode : lega buat sementara waktu....)

Friday, October 14, 2011

Blog aku kena serang Malware!!!

Adoiiii...bla masa plak virus Malware nie menapak dalam blog aku nie! Dah pening kepala cari cam ne nak remove benda alah melaunn nie dari blog buruk aku! Minah malware nie pun satuu....Cari la blog yang glemer2 sket...cam AmirFX ka....Miz Cokelat ka..Mdam Vivi ka...Mat Onggon ka..CIk Lyndawawa ka...! Ada jugak hasil..kalo nak cari glemer punnn. Nie...nak jugak buat onar dalam blog suam2 aer kopi cap Kapal Api nieee! Hampeh btul...!
Aku baru nak gumbira dalam dunia blog...ada jugak yang nak sabotaj...! TIDAKKKKKKKK!

Padan la cik Zih@n remove aku....x nak jd geng! rupanya benda alah nie menggila datang x berjemput.

Cam ne nak buat ekkk? Tolong aku remove Minah nie ...!