Monday, February 13, 2012

ISNIN yang 'kosong'

HARI ni...memang otak 'kosong'


malas nak masuk komen blog kekawann. Skadar baca ala kadar je..
sori ye...Cik Lyndawawa, AmirFX, Atok, Masz, Ben, Mak Dara, Hakimi...dll


malas nak buat keja. Tapi siap jugakk separuhnya! 


Huh..hari isnin yang tak ada jiwa. Alahaiiii..

Friday, February 10, 2012

Kreatif Jumaat : Peribahasa Pelik #5

Peribahasa : Kalau tidak ader buang angin masa kan satu lif boleh bau busuk?
Maknanya : Ada orang kentotlah tu...

Adoi...Sapa buang angin nie? kureng asam jawa betul la..
muka selamber  buat-buat seperti insan suci lagi beriman. Hadoiyaii! Please la mengakuu!

Kalo korang kentut dalam lif..berbau semerbak. Korang nak mengaku korang kentut ka?

# Moral : Jangan kentut sesuka hati! Lebih-lebih laghi..kalo tengah sembahyang Jumaat. 

Thursday, February 9, 2012

SARAWAKIANA THURSDAY #8 : Mbak dulang pegi Segit

Dah lamak juak aku x join aktiviti keraian d Kampung Pinang. Last week kan ado sambutan Maulidur Rasul..so aku ambik kesempatan untuk berambeh d rumah abang aku (pasal umah aku sik siap2 laghik) untuk 3 hari cuti [hujung minggu + public holiday]! Mak kaseh Abang Udin + Kak Ana yang menumpang kamek orang anak beranak check in 3 hari 2 malam di bilit sik ado nomborrr!

Mungkin entri Maulidur Rasul dari aku ado lambat sket dari urang lain. Pasal gambar tuk... aku ado lambat sket nak upload. Berbekal Galaxy Note N7000 - tuk antara suasana sambutan tahunan Maulidur Rasul d Kampung Pinang. 

Mbak dulang pegi Segit...dah jadi budaya sambutan maulidur rasul di semua kawasan d Samarahan tuk. Bnar juak kata Ustaz Khalidi dalam forum d opis ari yo...meriahkan masjid dengan menjamu @ ngantar dulang d segit bukannya salah. Daripada molah kejo ndak berfaedah...kan lebih bagus molah aktiviti yang boleh merapatkan ukhwah? 
Kariah masjid berselawat + berjikir ...

Nunggu maso makan...sempat SMS + beloya dolok!



Pakei nyimpan kuih x ado gik makei plastik kecik-kecik! Beg kacak yo.....jadi pilihan.





Fokus

Ado gik muko mbiak tuk....gebu lak mbiak tuk. Yo nyuruh aku suko ambik gambar nyo! hehe


Adehh....siap ado meki sluar pendekkk gik!! apo la kes mbiak nek tuk..

Besar bungkus kuih-muih yo....

Makannn time!!


Sik ado partner adik sorang tuk....nak makan sorang pun x nyaman ati


Zaman udah banyak berubah...zaman dolok makei dulang @ talam bulat yang besar yo. Kinek tuk..ngambik senang berkemas, nyimpan..lempah x tumpah, Mak Leha, Mak Piot, Mak Tuyah bertukar dengan ringkat dan bakul. Yang canggih gik kinek tuk...dak kuih muih dah bertukar kepada hamper!!! Patut la nembiak rindok ati berkumpul di masjid time cam tuk! Mun zaman mbiak dolok....dapat aek tin @ aek kong pun bukan maen asak ati gikk! heheh

Tuesday, February 7, 2012

Ber 'Kuch Kuch Hota Hai'

Korang sure da tengok iklan nie..kan?



1 lagu
4 filem
12 orang penyanyi
20 lokasi pengambaran
30 set pakaian
50 penari dan watak sampingan


Edit baekkk punya!!
Memang lucu..tgok pelokon hindi nyanyi lagu melayu...! Canteek..

Lagu Dari Sinar Mata - BPR nie memang kena sangat!
"hati di taman berbunga...satu impian satu harapan..." jiwang giler!

Kalo zaman skolah dulu..memang menjadi lagu pilihan pasangan yang sedang bercinta lah!
Layan la sabtu anda dengan movie jiwang di TV3...

Blogger Masz penah buat entri pasal nie..peminat movie hindi agaknya!  minggu nie sure dia awal2 dah siap menu petang untuk wajib tonton filem Kuch Kuch Hota Hai

Jin Orghang Puteh...for SALE!

Pagi nie..Metro menghidangkan berita Azimat LULUS BI
Azimat sirih.....kalo nak lulus exam!


KUALA LUMPUR: Mungkin ramai menganggapnya melucukan, namun ia benar-benar berlaku apabila segelintir penuntut sebuah institusi pengajian tinggi (IPT) di sini percayakan kuasa daun sirih untuk mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Bahasa Inggeris.
‘Daun sirih hikmat’ itu diperoleh daripada seorang bomoh dengan bayaran RM350, jumlah yang mereka anggap berbaloi kerana membolehkan mereka lulus cemerlang subjek bahasa Inggeris selepas sekian lama gagal atau sekadar lulus ‘cukup makan.’

Dua pelajar IPT terbabit yang hanya mahu dikenali sebagai Azman, 22 dan Rashid, 23, mendakwa daun sirih itu amat berkesan apabila mereka memperoleh keputusan cemerlang setiap kali peperiksaan mata pelajaran Bahasa Inggeris.
“Terpulang kepada orang lain sama ada mahu percaya atau tidak, tapi bagi saya dan beberapa rakan lain, kami sudah menggunakan sirih itu dan ia terbukti berkesan.

“Cara menggunakannya juga mudah, tak perlu makan dan tak perlu baca sebarang mantera atau jampi, sebaliknya kita hanya perlu letakkan sirih itu di dalam poket seluar ketika memasuki dewan peperiksaan,” kata Azman ketika ditemui.
Senang betul budak-budak sekarang nak lulus exam iyerr!!!?
Kalo dulu-dulu masa nak exam tu biasa dengar 'toyol' je. Nota kecik yang di bawa masuk ke dalam dewan exam...peneman sebagai toyol. Memang bijakkkk..tapi tak berbaloii!

Zaman canggih cam nie..lagi gila. Memang betul-betul bapak jinnnn punyer bawa masuk Dewan Exam! Jin orang putehh agaknya..'U' mana la Jin-jin tu ngaji agaknya!?

Hal macam nie la yang menjadi kebimbangan majikan tentang keupayaan graduan 'U' dalam bidang kerjaya. Macam mana tak bimbang...kalo zaman 'U' dok asyik meniru + copy n paste tugasan orang lain, memang la tak da usaha. Exam pun nak lulus je...! Kalo keja nanti...dia nak tiru keja siapa??? Boleh ke mereka (graduan) berusaha melakukan kerja? Padan la...ramai yang bijak pandai suka ambik jalan mudah terima rasuah...AGAKNYA LAAA!

Friday, February 3, 2012

Kreatif Jumaat : Peribahasa Pelik #4

Peribahasa : Biar putih tulang jangan putih muka.
Maknanya : Kalau surat beranak tu dah letak bangsa Melayu jangan eksyen nak jadi Mat Salleh plak...bangga la jadi orang Melayu walaupun melayu tu mudah lupa!

Sure la rasa bangga jadi orang melayu...walaupun dalam darah nie ada keturunan nenek moyang Jawa . Melayu - Jawa yang tak reti cakap jawa. Rugi kan?

Apa pun bangsa kita..kita tetap anak Malaysia!
Cita pasal bangsa / warganegara nie..teringat plak kes Mufti Perlis, Dr Juanda Jaya 2 bulan lepas.

Sila baca link dari blog Dr Juanda di bawah :

Kenapa perlu ‘salinan’ surat nikah untuk memohon MyKad anak?


dan link ini -  
Anak gadis saya tiada kewarganegaraan - Dr Juanda Jaya

Aku rasa kalo benda cam nie berlaku kat korang semua pun..sure hangin! 

Wednesday, February 1, 2012

Wordless Wednesday #8

Si kecil menangis pilu...
Meniti hidup yang belum pasti